fbpx

H αυτοκρατορία των Vans

Τα Vans είναι τα πιο εμβληματικά sneakers και μετρούν πάνω από πέντε δεκαετίες στην παγκόσμια αγορά.

Ο Paul Van Doren, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα πιο θρυλικά sneakers, τα Vans, γύρω στα 13 του χρόνια συνειδητοποίησε πως δεν του άρεσε καθόλου το σχολείο και το διέκοψε άμεσα. Η μητέρα του δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτήν την επιλογή και τον οδήγησε με το ζόρι σχεδόν στο εργοστάσιο παπουτσιών όπου δούλευε κι η ίδια, εξασφαλίζοντάς του εργασία. Αυτή η απόφαση ήταν καθοριστική για το μέλλον του μικρού τότε Doren που πολύ γρήγορα κατάφερε να εξελιχθεί, να αναλάβει ανώτατες θέσεις και καθήκοντα μέσα στην εταιρεία. O Paul Van Doren δουλεύοντας, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ως στέλεχος της εταιρείας,διέκρινε έξυπνα και επιχειρηματικά πως οι κατασκευαστές παίρνουν ένα μικρό μέρος από τα κέρδη και ότι τα περισσότερα τα καρπώνονται οι λιανοπωλητές. Έτσι, αποφάσισε να ιδρύσει δική του εταιρεία και να ανοίξει το πρώτο κατάστημα μαζί με τον αδελφό του και δύο ακόμα φίλους. Είναι απίστευτο, αν σκεφτεί κανείς πως ελάχιστοι άνθρωποι δεν έχουν φορέσει έστω και μία φορά αυτά τα sneakers, ότι στο opening του πρώτου καταστήματος παραβρέθηκαν μόλις 17 άτομα.

Πήρε περίπου ένα χρόνο για να στηθεί το εργοστάσιο που άνοιξε την πρώτη μέρα του Μαρτίου το 1966. Χτίστηκε από το μηδέν με την χρήση πολύ παλιών μηχανημάτων, από κάθε άκρη των ΗΠΑ, γι’ αυτό και χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Από το 1900 έχουν υπάρξει μόνο τρεις εταιρείες που κατασκεύασαν βουλκανισμένα παπούτσια στις ΗΠΑ, τώρα πλέον υπήρχε και η Vans. Η εταιρεία εισήγαγε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τότε στην αγορά. Έκανε κάτι καινοτόμο και αξιοθαύμαστο, παρήγαγε και παρέδιδε αυθημερόν τις προσωπικές παραγγελίες παπουτσιών που έκαναν οι πελάτες του καταστήματος. Το μυστικό της επιτυχίας των πρώτων παπουτσιών ήταν η ποιότητα τους, κάτι που παραμένει απαράβατος όρος μέχρι και σήμερα. Στη δεκαετία του εξήντα έφτιαχναν παπούτσια που ταίριαζαν στις καρό στολές των σχολείων, για τις μαζορέτες και για ομάδες επίδειξης της Νότιας Καλιφόρνια. Αργότερα οι skaters ξεκίνησαν να επισκέπτονται όλο και περισσότερο το κατάστημα για να φτιάξουν κατά παραγγελία παπούτσια. Έτσι ξεκίνησε και η εταιρεία, στην αρχή πουλούσε τόνους του Vans #44 σε μπλε χρώμα, μετά άρχισαν να έρχονται όλο και περισσότερες προσωπικές παραγγελίες για μπλε και κόκκινο, για τους skaters και για τους φανατικούς του bmx που άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του 70, ζητώντας έντονα χρώματα. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των παπουτσιών είναι η αφηρημένη ρίγα στο πλάι που είναι σχεδιασμένη από τον ίδιο τον Paul Doren.

Στη δεκαετία του 1980, η Vans αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έκανε αίτηση για χρεοκοπία, κατάφερε όμως να ανταπεξέλθει, να ξεπληρώσει και σήμερα να μιλάμε για τα πιο δημοφιλή sneakers που ξεπερνούν πολύ σημαντικά brands. Η νέα γενιά τα έχει υιοθετήσει στο καθημερινό lifestyle που ταιριάζει σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε ώρα της ημέρας. Το στυλ τους είναι διαχρονικό, όπως αποδεικνύει η πορεία τους μετά από 53 ολόκληρα χρόνια.