fbpx

Katharine Graham: Η εκδότρια που έγινε ταινία.

Η εφημερίδα Washington Post με ηγέτη την Graham ερεύνησε επιθετικά τα πολιτικά σκάνδαλα της εποχής κι έγραψε το όνομα της στην ιστορία.

Το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο Watergate απασχόλησε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες και στιγμάτισε τη δεκαετία του 1970. Η εφημερίδα Washington Post είχε καθοριστικό ρόλο στις έρευνες της συγκεκριμένης υπόθεσης, αποκαλύπτοντας συνέχεια νέες πτυχές από το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει και επηρέασε σημαντικά την πολιτική ζωή. Εκείνη την περίοδο την ηγεσία της εφημερίδας είχε αναλάβει η ΚatharineGraham, μετά την αυτοκτονία του συζύγου της. Η ίδια δεν είχε χάσει ποτέ το ενδιαφέρον της για τις υποθέσεις της οικογενειακής επιχείρησης που έδιναν φωνή σε ζητήματα του έθνους, όπως επιθυμούσε και ο πατέρας της. Ανέλαβε πολύ γρήγορα και δυναμικά τα καθήκοντά της ως εκδότρια παρόλο που τα τελευταία χρόνια είχε αφιερωθεί στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών της. Μαζί με μία εξαιρετική ομάδα δημοσιογράφων η εφημερίδα της Graham φώτισαν τις σκοτεινές πλευρές και τις παράνομες δραστηριότητες της διοίκησης Nixon. Με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τους περισσότερα από σαράντα μέλη κρίθηκαν ένοχα, ενώ το καλοκαίρι του 1974 o πρόεδρος Richard Nixon οδηγήθηκε σε παραίτηση. Το σκάνδαλο έγινε γνωστό παγκοσμίως και η Graham αναδείχθηκε ως την πιο ισχυρή γυναίκα στη δημοσίευση του Τύπου. Ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος μίας εταιρείας στην Αμερική, τήρησε τη δέσμευσή της να παρέχει πάντα ακριβείς αναφορές στα ζητήματα που ερευνά και φυσικά διέπρεψε και επιχειρηματικά. Αφού μεταμόρφωσε την επιχείρηση σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά κυκλοφορίας της κι έγινε η μεγαλύτερη εφημερίδα όσον αφορά την επιρροή της στο αναγνωστικό κοινό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και μία από τις πιο ισχυρές στο έθνος, αποσπώντας υψηλά κέρδη.

Η δουλειά της Graham ως επικεφαλής της Post ήταν αρκετά επικίνδυνη καθώς ασχολούνταν με κυβερνητικά έγγραφα και συνεχώς αποκάλυπτε μυστικά με την επιθετική της έρευνα, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την αμερικανική ιστορία. Μία τέτοια υπόθεση ήταν και τα γνωστά έγγραφα του Πενταγώνου, η μυστική δηλαδή συμμετοχή της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ, που οι New York Times έπαψαν να δημοσιεύουν μετά από δικαστική απόφαση. Τότε η Graham και ο εκτελεστικός της συντάκτης αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις λειτουργίες της κυβέρνησης, κερδίζοντας και τις δικαστικές διαμάχες. Φυσικά το έργο της εφημερίδας είχε επιρροή και στο αμερικανικό κοινό, αφού αποκαλύφθηκαν μυστικά από παράνομες δραστηριότητες της κυβέρνησης και της πολιτικής γενικότερα, επηρέασε όμως σε σημαντικό βαθμό και ισχυροποίησε ταυτόχρονα τη σημασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας που δε διστάζει να ελέγξει ακόμα και την κυβέρνηση. Όλη αυτή η υπόθεση έγινε ταινία «The Post» με τη Meryl Streep να ενσαρκώνει την ισχυρή εκδότρια και να κερδίζει το Όσκαρ. Μέσα από το  ρόλο της Streep αναδεικνύεται πως τόσο η Graham όσο και ο Bradlee έκαναν απλά τη δουλειά τους, ήθελαν να λύσουν ένα μυστήριο και να αποκαλύψουν την αλήθεια. Σκηνοθέτης της ταινίας που απέσπασε πολύ καλές κριτικές ήταν ο Steven Spielberg και ο Tom Hanks ήταν αυτός που υποδύθηκε το ρόλο του στενού συνεργάτη της Graham. Η αληθινή ιστορία έγινε ταινία που κυκλοφόρησε το 2018 κερδίζοντας 179 δολάρια παγκοσμίως.