fbpx

Τέσσερις εθελοντές μιλούν για τις οργανώσεις τους

Τέσσερις εθελοντές της Θεσσαλονίκης μιλούν για την ανθρώπινη ανάγκη που δεν καλύπτει ο φακός της TV. 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (PRAKSIS)

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, 22 ΕΤΩΝ

«Μπήκα στην «PRAKSIS» όταν τελείωσα την ψυχολογία καθώς επαγγελματικά θέλω να ασχοληθώ με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να τους προσφέρω ψυχολογική υποστήριξη. Επέλεξα αυτή την Μη Κυβερνητική Οργάνωση γιατί έχει πολύ σημαντική ανθρωπιστική και ιατρική δράση ενώ πλέον βοηθά και τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ειδομένη. Στην «PRAKSIS» ασχολούμαι με το κέντρο ημερήσιας υποδοχής όπου άστεγοι μπορούν να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους αλλά και με το mobile school όπου επισκεπτόμαστε καταυλισμούς Ρομά και κάνουμε μαθήματα ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής στα παιδιά. Η εθελοντική δράση μου προσφέρει ένα αίσθημα πληρότητας. Κατανοώ πως υπάρχουν δισταγμοί αλλά σε προτρέπω να δοκιμάσεις γιατί μόνο τότε θα καταλάβεις ότι ο εθελοντισμός είναι μια πράξη ζωής.»

  • Η «PRAKSIS» είναι μια ανεξάρτητη Μ.Κ.Ο. που προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, νομική βοήθεια, στέγαση και εργασιακή συμβουλευτική.

Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκη: Αρκαδιουπόλεως 1 & Αγ. Δημητρίου, Τηλ. 2310-556145  

ΔΑΝΑΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ (ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ)

ΝΟΜΙΚΟΣ, 28 ΕΤΩΝ

«Η αφορμή για να ασχοληθώ εθελοντικά με την κακοποίηση των γυναικών ήταν η ενδοοικογενειακή βία που δεχόταν μια γυναίκα του περιβάλλοντος μου. Τότε κατάλαβα πως η ψυχολογική και σωματική κακοποίηση των γυναικών είναι πιο κοντά απ’ ότι νόμιζα. Σαν δικηγόρος, βοηθώ όσες γυναίκες σκέφτονται να πάρουν διαζύγιο ή θέλουν να καταθέσουν μήνυση και τις ενημερώνω για τα δικαιώματα τους. Το καταφύγιο γυναίκας μπορεί να προσφέρει, επιπλέον, ψυχολογική στήριξη και μέσω διασυνδέσεων με άλλους οργανισμούς, στέγη και επιδόματα. Η ενασχόληση μου με τον εθελοντισμό μου προσφέρει μια ανεκτίμητη ηθική ικανοποίηση. Βρες το κοντινότερο σωματείο και κάνε το πρώτο βήμα για να γνωρίσεις την δύναμη της ανιδιοτέλειας!»

  • Το «Καταφύγιο Γυναίκας» είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που παρέχει, με την βοήθεια εθελοντών, ψυχοκοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και συμβουλευτική ζευγαριών σε γυναίκες, θύματα κακοποίησης.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Εγνατίας 38, Τηλ. 2310-551041

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)

ΠΩΛΗΤΗΣ, 44 ΕΤΩΝ

«Όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αρμοδιότητες μου στην εταιρεία που δουλεύω μειώθηκαν, αποφάσισα να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο δρώντας εθελοντικά. Στους Γιατρούς του Κόσμου βοηθώ στην υποδοχή των ασθενών και ταξινομώ τα ιστορικά τους. Η δράση μας δεν περιορίζεται στα σύνορα της Θεσσαλονίκης αλλά βοηθάμε σημαντικά τους πρόσφυγες στην Ειδομένη και τα Διαβατά. Ο εθελοντισμός με έκανε καλύτερο άνθρωπο και  μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω τις ζωές ορισμένων ανθρώπων λίγο πιο όμορφες. Όμως, το μεγαλύτερο μου επίτευγμα θα είναι να μάθω στην τετράχρονη κόρη μου την αξία της προσφοράς. Αν θες να είσαι ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά σου, γίνε κι εσύ εθελοντής!»

  • Οι «Γιατροί του Κόσμου» αποτελούνται από εθελοντές γιατρούς, νοσοκόμες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι παρέχουν ιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογική φροντίδα.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Πτολεμαίων 29Α, Τηλ. 2310-566641

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΛΛΙΝΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, 31 ΕΤΩΝ

«Αποφάσισα να ενταχθώ στους εθελοντές του «Οικογένεια και Παιδί» όταν άκουσα τις συναδέλφους μου να συζητούν για ένα παιδί που λιποθυμούσε καθημερινά από την πείνα στο σχολείο. Το φιλανθρωπικό μας σωματείο καλύπτει τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των οικογενειών με ανήλικα παιδιά. Μέσω του εθελοντισμού, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, ανακάλυψα άγνωστα κομμάτια του εαυτού μου, ανέλαβα πρωτοβουλίες και ένιωσα χρήσιμη. Όταν η διάθεση μου πέφτει ή νιώθω πως η δύναμη μου για προσφορά εξαντλείται θυμάμαι πως η ζωή είναι καθρέφτης. Αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθείς για ότι προσφέρεις. Ακολούθησε μας, λοιπόν, τώρα που ο άνθρωπος χρειάζεται τον άνθρωπο περισσότερο από ποτέ.»

  • Το «Οικογένεια και Παιδί» είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο που στοχεύει στην βοήθεια οικογενειών, παιδιών και νέων παρέχοντας οικονομική, κοινωνική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ: Ίωνος Δραγούμη 46, Τηλ. 2310-0502900

(Όπως δημοσιεύτηκε στο 16ο τεύχος του  Down Town Magazine)