fbpx

Jesus Tomillero: “Ένα ολόκληρο γήπεδο με φώναζε αδελφή!”

Aναγκάστηκε να εγκαταλείψει την μεγαλύτερη του αγάπη, το ποδόσφαιρο, λίγες μόλις μέρες μετά το γενναίο “coming out” του.  

Ο πρώτος Ισπανός διαιτητής που δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος άκουσε ένα ολόκληρο γήπεδο να φωνάζει  ομοφοβικά συνθήματα στο πρώτο κιόλας πέναλτι που καταλόγισε. Η ομοφοβία έγινε αιτία να εγκαταλείψει την μεγαλύτερη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό κι ο Jesus της δείχνει κόκκινη κάρτα! Ο διαιτητής που έγινε εξώφυλλο στην “L’ Espagnol” και κατέκλυσε τα διεθνή μέσα, έγινε το πρόσωπο της καμπάνιας «Roja Directa» και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Όταν διάβασα την ιστορία του Jesus, έκανα like  στην σελίδα του στο facebook και του έστειλα μήνυμα ζητώντας του να μου δώσει μια συνέντευξη. Η συνέντευξη έγινε μέσω messenger και e-mail, στα ισπανικά μιας κι ο Jesus δεν μιλάει καμία άλλη γλώσσα. Κάθε φορά που επικοινωνούσαμε ο Jesus βρισκόταν και σε ένα διαφορετικό μέρος της Ευρώπης και της Ισπανίας. Για τον Jesus η ενημέρωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων έχει γίνει σκοπός ζωής!

Από πότε ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο μπήκε στην ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία! Φυσικά, μεγάλωσα παίζοντας μπάλα με τους φίλους μου και κλωτσώντας μπάλες καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας. Πιο σοβαρά ασχολήθηκα στα έντεκα μου χρόνια συμμετέχοντας σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Από τότε και μετά, κατάλαβα πως το ποδόσφαιρο ήταν το επάγγελμα που ήθελα θα ασχοληθώ σε όλη μου την ζωή. Από τότε και μετά, κατάλαβα πως το ποδόσφαιρο ήταν η μεγαλύτερη μου αγάπη.

Πόσο σημαντικόείναι το ποδόσφαιρο για σένα;

Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου. Είναι ο τρόπος ζωής που έμαθα να ζω. Είναι η καρδιά μου και η ψυχή μου μαζί! Δεν μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτό. Νομίζω πως δεν περιγράφεται με λόγια.

Τα τελευταία χρόνια, ήσουν διαιτητής στο ισπανικό πρωτάθλημα. Πες μου περισσότερα για αυτό. Ήταν η κύρια δουλειά σου;

Πράγματι! Ήταν η κύρια δουλειά μου. Αφιέρωσα όλη μου την ζωή στην διαιτησία και το ποδόσφαιρο. Έχω δαπανήσει πολύ χρόνο για να αποκτήσω την απαιτούμενη κατάρτιση, έχω μελετήσει πολύ και έχω δείξει απόλυτη αφοσίωση. Όση προπόνηση και άσκηση χρειάζεται ένας καλός ποδοσφαιριστής τόση χρειάζεται κι ένας καλός διαιτητής.

Σε ποια ηλικία ανακάλυψες την σεξουαλικότητα σου; Πότε κατάλαβες ότι είσαι ομοφυλόφιλος;

Στα 16 μου, πάνω-κάτω, κατάλαβα ότι είμαι ομοφυλόφιλος!

Είχες μιλήσει στους γονείς σου για την σεξουαλικότητα σου ή το έμαθαν όταν το δήλωσες δημόσια;

Όχι, δεν μίλησα ποτέ με τους γονείς μου για αυτό το θέμα. Άλλωστε, θα ήταν αδύνατο. Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε όταν ήμουν μόλις τριών ετών. Η μητέρα μου δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά και μας άφησε σε ένα ορφανοτροφείο λίγο αργότερα μαζί με τον αδελφό μου. Ευτυχώς, είχα εκείνον και δεν ήμουν μόνος. Έπειτα, έζησα με την γιαγιά και τον παππού μου. Ο πρώτος στον οποίο το εξομολογήθηκα ότι είμαι γκέι και μίλησα ανοιχτά ήταν ο αδελφός μου.

Άρα τα παιδικά σου χρόνια ήταν πολύ δύσκολα.

Άλλες στιγμές ήταν δύσκολες κι άλλες εύκολες. Δεν έμεινα πολύ στο ορφανοτροφείο. Μόλις 6 μήνες. Όταν ήρθαν να με πάρουν η γιαγιά και ο παππούς μου μού είπαν πως με βρήκαν σε μια γωνία να κλαίω. Από τότε μέχρι και την ενηλικίωση μου, η γιαγιά μου είχε την κηδεμονία μου. Άφησα το σχολείο στα 14 και στα 17 έκανα τρεις δουλειές. Τις καθημερινές δούλευα σε μια καφετέρια από τις 6,30 το πρωί, τα απογεύματα εργαζόμουν σαν διαιτητής και τα σαββατοκύριακα έκανα δημόσιες σχέσεις  σε μια Pub στην Ισπανία.

Πως αποφάσισες να μιλήσεις δημόσια για την σεξουαλικότητα σου; Δεν ήταν δύσκολη απόφαση; 

Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση! Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου! Αλλά κάτι έπρεπε να γίνει. Όφειλα να το κάνω. Τα ομοφοβικά ξεσπάσματα που έβλεπα στην τηλεόραση, το internet και τις εφημερίδες με έκαναν να πω ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κάτι έπρεπε να αλλάξει. Έπρεπε κι εγώ να βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο. Έτσι, πήρα την απόφαση. Ήταν μονόδρομος, δεν ήταν πλέον επιλογή!

Πότε σκέφτηκες για πρώτη φορά να εγκαταλείψεις το ποδόσφαιρο;

Οι πρώτες σκέψεις μου μπήκαν στο μυαλό σε ένα αγώνα στην Ανδαλουσία στα μέσα Απριλίου. Σε εκείνο το παιχνίδι συνέβησαν πολλά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι παίκτες της μιας ομάδας απαίτησαν να δοθεί στην αντίπαλη ομάδα offside.Εγώ αρνήθηκα γιατί πίστευα ότι δεν ήταν offside και εκείνοι άρχισαν να μου φωνάζουν. Πήγα στην γραμματεία του αγώνα για να βρεθεί μια λύση και οι οπαδοί ξεκίνησαν με τα πρώτα ομοφοβικά συνθήματα. “Θα σε αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο.”, “Θα τα πούμε έξω!”, “Είσαι ένας γαμημένος πούστης!”, “Σ΄αρέσει να τρως πούτσες!” και δεν τελείωσε εκεί. Ζητώ στον υπεύθυνο να καλέσει την αστυνομία κι εκείνος μου απαντά ότι δεν μπορεί να καλέσει την αστυνομία για μια απλή φασαρία. Στο 70ο λεπτό, απέβαλλα δύο παίκτες οι οποίοι όταν πήγαν στα αποδυτήρια μου πετούσαν πέτρες. Αυτό ήταν το πρώτο περιστατικό που με έβαλε σε σκέψεις.

Τι άλλο έγινε και πήρες την τελική απόφαση; 

Μετά από 3 βδομάδες, στις 7 Μαΐου, συνέβησαν τα ίδια στο “el Puerto de Santa María (Cádiz)”. Ήταν μια συνάντηση μεταξύ της PORTUENSE και της SAN FERNANDO για το πρωτάθλημα της Ανδαλουσίας με παίκτες ηλικίας 17 και 18 ετών . Μετά από ένα πέναλτι που έδωσα, ένας οπαδός άρχισε να φωνάζει “Αυτός ο διαιτητής είναι η αδελφή που βγαίνει στην τηλεόραση!” και κάποιοι γονείς αγανάκτησαν. “Δεν ντρέπεστε που φέρατε έναν γαμημένο πούστη για διαιτητή;”. Όταν ήρθε η ώρα ο νεαρός ποδοσφαιριστής να βαρέσει το πέναλτι, ένας οπαδός φώναξε “Βάλε στόχο τον κώλο του πούστη!”. Όλοι οι θεατές γέλασαν, μαζί και κάποιοι ποδοσφαιριστές. Πολύ σύντομα όλο το γήπεδο φώναζε υβριστικά και ομοφοβικά συνθήματα και γελούσε μαζί μου! Ξέρεις πως είναι ένα ολόκληρο γήπεδο να σε λέει “πούστη”; Εγώ ξέρω! Τότε αποφάσισα να εγκαταλείψω το ποδόσφαιρο. Ιδίως όταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία διαιτητών της Ανδαλουσίας όχι μόνο δεν με υποστήριξε αλλά αδιαφόρησε πλήρως. Είναι λυπητερό να σε απογοητεύει τόσο ένα κομμάτι της ζωής σου που αγάπησες τόσο πολύ!

Τι αισθάνθηκες τότε;  Έκλαψες όταν έμεινες μόνος;

Αισθάνθηκα πολύ άσχημα! Είπα “Γιατί σε εμένα αυτό;”. Ένιωσα πολύ πόνο. Και ναι όταν έμεινα μόνος, έκλαψα πολύ. Αλλά έκλαιγα μόνο όταν ήμουν μόνος. Δεν ήθελα να με βλέπουν να κλαίω. Δεν ήθελα να με λυπούνται. Ξέρεις, υπάρχει ένα στερεότυπο ότι οι γκέι είναι ευαίσθητοι και κλαίνε. Δεν ήθελα να συντηρήσω αυτό το στερεότυπο γιατί θα έκανα την χάρη σε κάποιους. Έχω στόχο να καταπολεμήσω τα στερεότυπα για τους γκέι κι όχι να τα συντηρήσω ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνω θυσίες.

“Ο DAVID ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΜΕ.”

Ποιοι άνθρωποι σε στήριξαν και ποιοι αδιαφόρησαν και δεν έκαναν τίποτα για να σε υπερασπιστούν;

Η αγάπη του κόσμου και η υποστήριξη του είναι τρομερή. Με αγκάλιασε με τον πιο θερμό και τρυφερό τρόπο. Αυτό φαίνεται και στα social media. Έλαβα θετικά μηνύματα από όλον τον πλανήτη. Ένιωσα προστατευμένος. Ένιωσα προφυλαγμένος από τους “κακούς”. Από γνωστούς ανθρώπους, μου έστειλε μήνυμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy, ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ισπανίας Iker Casillas, ο Pablo Iglesias των Podemos  και πολλοί άλλοι. Από την άλλη, δεν με στήριξε καθόλου, κι αυτό με λυπεί, η Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ανδαλουσίας και η Βασιλική Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Δέχτηκα και απειλές αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί θα είναι σαν να δίνω αξία.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη ομοφοβική επίθεση που δέχεσαι. Τι άλλο θυμάσαι; Τι άλλο έχεις αντιμετωπίσει και σε έχει πληγώσει;

Αν και είμαι διαιτητής σε σημαντικούς αγώνες, δέχομαι πολλές φορές να βοηθάω χωρίς χρήματα σε αγώνες που παίζουν παιδιά στην Ανδαλουσία. Μεγάλωσα στην Ανδαλουσία και ζω ακόμα στα προάστια της πόλης Cadiz. Θυμάμαι σε έναν αγώνα από αυτούς, με πλησίασε μια μητέρα ενός εφτάχρονου παιδιού και μπροστά στο ανήλικο παιδί της με ρώτησε αν φοράω στρινγκ κάτω από την στολή του διαιτητή. Ξέρεις τι με πλήγωσε περισσότερο; Αυτή η γυναίκα ήταν παλιά φίλη της μαμάς μου και με ήξερε από παιδί.

Πως είναι η ζωή ενός ομοφυλόφιλου στην Ισπανία;

Κανονική θα έλεγα. Όπως οπουδήποτε στην Δύση. Άλλοτε είναι εύκολη κι άλλοτε πολύ δύσκολη.

Σε έκαναν πιο σκληρό αυτά τα γεγονότα;

Όχι! Κάθε άλλο, με έκαναν πιο ευαίσθητο. Με έκαναν πιο προσεκτικό με τους ανθρώπους και πιο επιφυλακτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι σου λέω πως με πλήγωσαν. Όταν έχεις μια πληγή την προσέχεις γιατί πονά περισσότερο από το υπόλοιπο σου σώμα. Κι η δική μου πληγή είναι ακόμα ανοιχτή. Ήταν δυνατά τα χτυπήματα! Είμαι μόλις 21 και δεν έχω ακόμη την δύναμη να γίνω πιο δυνατός από τα χτυπήματα. Με το πέρασμα του χρόνο και την ωριμότητα που θα αποκτήσω, ελπίζω να καταφέρω να ξεπερνάω με δύναμη τις δυσκολίες.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε που εγκατέλειψες το ποδόσφαιρο;

Έχει αλλάξει πάρα πολύ! Όταν εγκατέλειψα το ποδόσφαιρο, δεν είχα καθόλου χρήματα. Αναγκάστηκα να δουλέψω σε μια καφετέρια. Περνούσα καλά αλλά ήταν μια δύσκολη δουλειά. Όταν μου ζητήθηκε να γίνω το πρόσωπο της «Roja Directa» η ζωή μου άλλαξε για άλλη μια φορά σε ένα τόσο σύντομο διάστημα. Αυτή την περίοδο, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο με μόνο στόχο να καταπολεμήσω την ομοφοβία. Κάνω ότι περνά από το χέρι μου. Θα κάνω οτιδήποτε χρειαστεί και θα πάω οπουδήποτε χρειαστεί για να παλέψω για τα δικαιώματα μας!

Το ποδόσφαιρο έχει τελειώσει οριστικά για σένα; Δεν θα επιστρέψεις ποτέ;

Προς το παρόν, το ποδόσφαιρο έχει τελειώσει για μένα. Θα μείνω μακριά. Ποιος ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον; Θα επιστρέψω μόνο αν έχω την υποστήριξη που χρειάζομαι. Θέλω να ελπίζω ότι μια μεγάλη αγάπη όπως η δική μου για το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να τελειώσει οριστικά.

Τι θέλεις να πεις στους ανθρώπους στην Ελλάδα που είναι θύματα ομοφοβικών επιθέσεων;

Θα τους έλεγα να πολεμήσουν όπως κάνω κι εγώ! Να είναι γενναίοι!

Το Σάββατο, 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί το Athens Pride που είναι το ελληνικό Gay Pride. Θα ήθελες κάποια στιγμή να συμμετάσχεις; Θα ταξίδευες στην Ελλάδα για μια τέτοια διοργάνωση; 

Είμαι υπέρ και στηρίζω κάθε διοργάνωση που έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη  για να μιλήσουμε για τα δικαιώματα των γκέι και την καταπολέμηση της ομοφοβίας. Να με περιμένετε!

Για να κλείσουμε αισιόδοξα, είσαι χαρούμενος; Είσαι ερωτευμένος αυτή την περίοδο;

Είμαι πολύ χαρούμενος! Είμαι ευτυχισμένος γιατί είμαι πολύ καλά στην προσωπική μου ζωή. Μάλιστα, στο τέλος του χρόνου θα παντρευτώ με τον αγαπημένο μου, τον David. Ζούμε μαζί σε ένα μικρό σπίτι. Είναι 8 μήνες απόλυτης ευτυχίας! Με βοήθησε να ξεπεράσω τα προβλήματα που προέκυψαν, Με βοήθησε να είμαι γενναίος και με στήριξε όσο περισσότερο μπορούσε! Ο David είναι η άλλη μεγάλη αγάπη της ζωής μου!

(Όπως δημοσιεύτηκε στο 29ο τεύχος του Down Town Magazine)