fbpx

Σταύρος Πλουμιστός: Σύμβουλος Ζωής

 Ένας σύγχρονος σύμβουλος ζωής που κατάφερε να συνεργαστεί με κορυφαίους πολιτικούς αλλά και πρόσωπα της showbiz.

Πάντα οι δικοί σας άνθρωποι κατέφευγαν σε εσάς για συμβουλές, όταν είχαν προβλήματα;

Βέβαια. Από παιδί, ακόμη και στο σχολείο, ο περίγυρος μου ερχόταν συνεχώς σε εμένα για κάθε είδους συμβουλή. Στην αρχή, δεν γνώριζα από που πηγάζει αυτή η δοτικότητα προς τους ανθρώπους. Φαινόμουν υπερβολικός και πολλές φορές παρεξηγούμουν καθώς ορισμένοι πίστευαν πως είχα ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι ανέπτυξα μεγάλες ικανότητες διαχείρισης και μπήκα σε μια διαδικασία να ανταπεξέρχομαι απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις.

Τι σχέση έχει η δοτικότητα με την συμβουλευτική;

Για να κάνεις life coaching, για να είσαι σύμβουλος ζωής και καθοδήγησης, πρέπει να έχεις συμπυκνωμένες πάρα πολλές εμπειρίες. Για αυτό, δημιούργησα το «ευ φέρεσθαι», το 2000 και από το 1989 κάνω καταγραφή και μοντελοποίηση των προσωπικοτήτων.

Τι σημαίνει αυτό;

Κατηγοριοποίησα τις συμπεριφορές με βάση την γλώσσα του σώματος, την φωνή ενός ανθρώπου, τον χαρακτήρα του κ.α. Κι έτσι άρχισα να κάνω μοντέλα προσωπικοτήτων. Κατάλαβα ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός αλλά τα βιώματα τον ξεχωρίζουν και οι πεποιθήσεις παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Σήμερα, δημιουργώ την μεθοδολογία μου με την οποία βλέπουμε ποιες πεποιθήσεις είναι καταστροφικές και βοηθώ τον άνθρωπο να απαλλαγεί από αυτές ώστε να τον βοηθήσω να συνεχίσει την ζωή του όμορφα, στο επίπεδο που θέλει.

Δηλαδή μέχρι και η φωνή παίζει ρόλο στο πόσο επιτυχημένος είναι κάποιος;

Ακριβώς, παίζει τεράστιο ρόλο. Η φωνή έχει βαθμό πειστικότητας. Θα σου μιλήσω με το παράδειγμα του Γιώργου Λιάγκα. Ο Γιώργος είναι ένας έξυπνος δημοσιογράφος με πολύ γρήγορη αντίληψη. Εξίσου γρήγορη σκέψη είχε και ο Αντρέας Μικρούτσικος. Ο Ανδρέας, όμως, είχε την δυνατότητα και το χάρισμα, λόγω της φωνής του να είναι πολύ πειστικότερος, ακριβώς επειδή κατέβαζε την φωνή στις λέξεις κλειδιά. Εν αντιθέσει, ο Γ. Λιάγκας γίνεται οξύς κι ένα επίθετο ακούγεται πολύ χειρότερο, όταν το χρησιμοποιεί εκείνος, και δημιουργεί μεγαλύτερο ντόρο.

Πέρα από την φωνή, τι άλλο παίζει σημαντικό ρόλο;

Σίγουρα, η γλώσσα του σώματος κατά 65%, έπειτα η φωνή με 35% και τέλος με 5% αυτό που λέμε. Με αυτή την λογική αντιλαμβάνεσαι γιατί αποδεικνύεται καθημερινά πως μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος που λέμε κάτι, παρά αυτό που στην ουσία λέμε.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΦΟΒΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ.

Υπάρχει τηλεοπτικά, κάποιος που θεωρείτε πραγματικά ικανό σε όσα συζητάμε;

Ο Αντώνης Σρόιτερ παίρνει πολύ καλές συνεντεύξεις γιατί εμπνέει εμπιστοσύνη. Μπορεί να κάνει την πιο δύσκολη ερώτηση, άφοβα αλλά και με σιγουριά. Είναι ο τόνος της φωνής που χρησιμοποιεί σωστά γιατί βάζει την σωστή λέξη, την σωστή στιγμή με τον σωστό ήχο. Η Ελένη Μενεγάκη βελτιώθηκε πολύ με τα χρόνια ενώ μια τεράστια βελτίωση παρατηρώ και στην Ζήνα Κουτσελίνη η οποία από μια γυναίκα, πολύ αρχηγική, αποφάσισε να κάνει μια κοινωνική εκπομπή. Άλλαξε και η φωνή και η στάση του σώματος της. Δεν είναι, πλέον, μια γυναίκα που διοικεί αλλά μία γυναίκα που παρουσιάζει.

Οι πολιτικοί αναζητούν συμβούλους για να βελτιώσουν την εικόνα τους;

Έχω συνεργαστεί με πολιτικούς, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, αλλά έχω πελάτες που, λόγω προσωπικών δεδομένων, δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα το επάγγελμα μου που δεν μπορώ να αποκαλύψω ονόματα ανθρώπων που έχω βοηθήσει, εάν δεν μιλήσουν εκείνοι δημόσια για αυτό.

Υπήρξαν, όμως, κυρίες της τηλεόρασης που μίλησαν δημόσια για εσάς.

Αυτό είναι αλήθεια. Έχω ανταλλάξει απόψεις με την Κατερίνα Καινούργιου, με την Ζήνα Κουτσελίνη και με άλλες κυρίες της showbiz.  Έχουμε μιλήσει, έχουμε συζητήσει και είναι μεγάλο δώρο να το παραδέχονται δημόσια.

Για να κάνει κάποιος επάγγελμα του τις συμβουλές, δεν πρέπει να έχει μια ιδανική ζωή σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Κανείς δεν είναι θεός. Αλλά αν μη τι άλλο, καλυτερεύει η ζωή ενός συμβούλου μιας και είναι πιο ήρεμος κι έχει επίγνωση των καταστάσεων. Απολαμβάνει και το μικρό λάθος και νιώθει τυχερός που γνώρισε.

Τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες για να καλυτερέψουν την ζωή τους μέσα στην κρίση; 

Οι Έλληνες δεν προσαρμόζονται στην νέα νοοτροπία και δεν κατανοούν το μήνυμα που θέλει να δώσει η κρίση. Δεν βλέπουν πίσω από το προφανές. Πρέπει να επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους και τον τρόπο ζωής τους.

 Ο Στ. Πλουμιστός διατηρεί το προσωπικό του  site, «ploumistos.com».

 Φωτογραφίες: Σωτήρης Μαδίτσης