fbpx

Όσα έγιναν στο 6ο TEDx UoM

To DT βρέθηκε στο Tedx του πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα το Χάσμα και σου παρουσιάζει όσα συνέβησαν στην 6ηκαι πιο επιτυχημένη διοργάνωση του.

Η φετινή διοργάνωση του ”TEDx University of Macedonia” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας έβαλε στόχο να ανοίξει τους ορίζοντες του και να επεκταθεί πέρα από τους φοιτητές σ’ ένα κοινό όλων των ηλικιών. Τα προσωπικά και συλλογικά χάσματα που συναντούμε όλοι σε κάθε στιγμή της ζωής μας, μέσα σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται, ήταν η θεματολογία του φετινού TEDx UoM.

Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί όπου οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην εγγραφή τους, προμηθεύτηκαν το απαραίτητο υλικό και έφαγαν το πρωινό τους στο φουαγιέ του Επιμελητηρίου. Η διοργάνωση ξεκίνησε με το συγκρότημα “Les au Revoir” που καλωσόρισε τους θεατές στο πρώτο section με τις lounge μουσικές του. Στα επόμενα δύο sections, το κοινό υποδέχτηκαν με τα performances τους η Δανάη Χριστάκου και ο Βαγγέλης Βραχνός σε ένα παιχνίδι άμεσου σχεδιασμού και οι Stringless, η πολυφωνική ορχήστρα που ερμήνευσε παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια αφιερωμένα στην γυναίκα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Παρουσιαστές του 6ου TEDx UoM ήταν η Μαρία Αμανατίδου και ο Ευθύμης Κάλφας , οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί της πρωινής εκπομπής του Plus Radio, που κατάφεραν με το χιούμορ, την θετική διάθεση και τους έξυπνους αυτοσχεδιασμούς τους να δώσουν μια ξεχωριστή πνοή στην εκδήλωση αφήνοντας το προσωπικό τους αποτύπωμα.

Από τις δώδεκα ομιλίες, μπορούμε σίγουρα να ξεχωρίσουμε εκείνη της Μελισσάνθης Μαχούτ η οποία μετά την συμμετοχή της στην ταινία “Ένας Άλλος Κόσμος” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, υποδύθηκε την Κασσάνδρα στο Assassin’s Creed Odyssey και μίλησε για τον ρόλο της υποκριτικής στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Από τα πιο ξεχωριστά πρόσωπα που ανέβηκαν στη σκηνή ήταν ο κ. Παναγιώτης Ναζλίδης, που πάσχει από τη “νόσο του Stephen Hawking”, το ALS. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να σπουδάσει νομική και αρχιτεκτονική και να κυνηγήσει κάποια από τα πιο μεγάλα όνειρά του, δίνοντας παράδειγμα θέλησης και ψυχικής δύναμης. Ενώ εκείνη που άφησε άφωνο το κοινό με τις γνώσεις της ήταν η Ελένη Ψυχούλη που έκανε μια μοναδική ομιλία για τον νεο-βιγκανισμό θέτοντας το ερώτημα αν πρόκειται για διατροφική κουλτούρα, επανάσταση ή ιδεολογία.


Η μεγάλη διοργάνωση τελείωσε λίγο μετά τις 20:00 με την ομιλία της Μυρτώ Λεγάκη που έλαβε ένα από τα πιο εκκωφαντικά χειροκροτήματα. Η επιτυχημένη οικονομολόγος σπούδασε Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά και Master’s in Business Administration (MBA) στο

Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ασχολήθηκε με τον χώρο των επιχειρήσεων, ώσπου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της έχασε ολοκληρωτικά την ακοή της από το ένα της αφτί κι απέκτησε ένα μόνιμο βουητό. Σύντομα εγκατέλειψε την καριέρα της στις μεγάλες επιχειρήσεις και στράφηκε στον διαλογισμό βρίσκοντας την εσωτερική γαλήνη και την νέα επαγγελματική της ασχολία. Στην ομιλία της επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου αλλά και να καλλιεργήσει την σύνδεση της εσωτερικής πυξίδας με τον διαλογισμό.

Η οργανωτική ομάδα του 6ου TEDx UoM και οι περισσότεροι από πενήντα εθελοντές έλαβαν τις καλύτερες κριτικές για την φετινή διοργάνωση με την curator, Έλλη Ζάχου και την licence, Ιωάννα Δανδέλια να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις και να δίνουν δεκάδες λόγους να ανυπομονείς για την επόμενη διοργάνωση.

(Όπως δημοσιεύτηκε στο Down Town Magazine)