fbpx

Souvla: Μία ελληνική αλυσίδα εστιατορίων στο Σαν Φρανσίσκο

Ο Charles Bililies και η ελληνική αλυσίδα εστιατορίων Souvla διαπρέπουν στο Σαν Φρανσίσκο, σε μία ιστορία που κανείς δεν περίμενε αυτήν την επιτυχία.

Ο Charles Bililies σπούδασε μαγειρική και σχεδόν μέχρι τα τριάντα του χρόνια εργαζόταν σκληρά, σπαταλώντας όλο το χρόνο και την ενέργεια του, δίπλα σε άλλους σπουδαίους σεφ κι εστιατόρια. Τη στιγμή που αποφάσισε πως το να δουλεύει τόσο σκληρά είναι αυτό που θα κάνει σε όλη του τη ζωή, ταυτόχρονα επέλεξε να το κάνει για τον εαυτό του και το δικό του μαγαζί πλέον και όχι για άλλους.

Η ιστορία του όμως ξεκινά πολύ νωρίτερα, αφού ο παππούς του ήταν σεφ και είχε δικό του εστιατόριο. Με αυτόν τον τρόπο ο Bililies είχε γνωρίσει από κοντά όλη τη φάση της επιχείρησης και της μαγειρικής και μάλλον από εκεί επηρεάστηκε η πορεία της ζωής του. Στα σχολικά χρόνια αποφάσισε πως αυτό που του αρέσει να κάνει, είναι να μαγειρεύει και να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, καθώς για τον ίδιο στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος. Το επόμενο σχολικό έτος πήγε στο μαγειρικό σχολείο και σαν απόφοιτος του Cornell, γνωστού σεφ, ήταν ο μόνος που δεν είχε εμπειρία σε κουζίνες. Οι διαθέσιμες θέσεις για εργασία, απαιτούσαν εμπειρία και δουλειά σε κάποιο εστιατόριο, αλλά o Bililies δεν τη διέθετε και αυτή ήταν η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπισε. Δεν πτοήθηκε όμως, γιατί είχε μάθει να εστιάζει στις λύσεις των προβλημάτων.

Χρειάστηκε να παραιτηθεί από τη σταθερή και καλοπληρωμένη θέση του, για να ανοίξει το 2014 το πρώτο ελληνικό γρήγορο εστιατόριο. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα, αφού μπόρεσε να γυρίσει πίσω τα χρήματα που του δόθηκαν γι’ αυτή την επιχειρηματική κίνηση, μόλις ένα χρόνο μετά το άνοιγμα του πρώτου μαγαζιού. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι ότι αγαπά αυτό που κάνει, το προσεγγίζει με ζήλο και ο ίδιος βασίζεται στους ανθρώπους που εργάζονται στα εστιατόρια του, οι οποίοι δείχνουν εμπιστοσύνη στο δικό του όραμα.

Ένα όραμα που ανταμείβεται από την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά όχι μόνο. Μία από τις μεγαλύτερες αξιώσεις είναι το ευχαριστήριο σημείωμα από την Michelle Οbama που κρέμεται στο γραφείο του Bililies, όταν ζήτησε να της παραδώσουν φαγητό από το Souvla στο ιδιωτικό της αεροπλάνο.

Δεν είναι απλά μία ακόμα αλυσίδα εστιατορίων, παρέχει ταυτόχρονα και συμβουλές σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τροφίμων και τεχνολογίας. Ένα σημείο που ο ίδιος εξηγεί εκτενώς, είναι το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή μεταχείριση των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν δουλεύοντας στη Souvla. Ο ιδρυτής των εστιατορίων στοχεύει στην ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής, δεν επιδιώκει ατελείωτες ώρες εργασίας μέσα στις κουζίνες και θέλει ο κόσμος που δουλεύει στα εστιατόριά του να είναι ευτυχισμένος και μέσα και έξω απ’αυτά.

Σήμερα, η αλυσίδα εστιατορίων με την επωνυμία Souvla, μετρά τέσσερα εστιατόρια απλωμένα στις γειτονιές του Σαν Φρανσίσκο. Είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι, ένα σύγχρονο γρήγορο ελληνικό εστιατόριο εμπνευσμένο από το σουβλάκι, με σύνθημά τους “make it nice and be nice”.

 Ελεάννα Μαυροπούλου