fbpx

Η Τζόρτζια βάζει όριο στις εκτρώσεις και το Hollywood αντιδρά

 Το βέτο ταινιών και σειρών στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Την περασμένη Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Brian Kemp, υπέγραψε έναν νόμο που ορίζει πως η έκτρωση απαγορεύεται από την στιγμή που μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι γυναίκες που ζουν στην Τζόρτζια μπορούν να προχωρήσουν σε άμβλωση μέχρι την 20η εβδομάδα της κύησης τους. Αυτό πλέον αλλάζει καθώς, συνήθως ο καρδιακός παλμός ξεκινά να εντοπίζεται συνήθως κατά την 6η εβδομάδα, όταν ακόμη μπορεί και η ίδια η εγκυμονούσα να μην γνωρίζει την εγκυμοσύνη της. Περιλαμβάνει, βέβαια, ορισμένες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης που κινδυνεύει η ζωή του εμβρύου ή δημιουργεί ουσιαστική και μη αναστρέψιμη σωματική βλάβη στην έγκυο γυναίκα. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως από το 1972 η πολιτεία εκλέγει σταθερά ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους ενώ στις εκλογές του 2016 ο Donald Trump προηγήθηκε με 5% από την υποψήφια του δημοκρατικού κόμματος.

“Το νομοσχέδιο είναι πολύ απλό αλλά και πολύ ισχυρό. Μια δήλωση ότι όλη η ζωή έχει αξία, ότι όλη η ζωή έχει σημασία και ότι όλη η ζωή είναι άξια προστασίας.”, δήλωσε ο Kemp πριν από την υπογραφή της νομοθεσίας. «Συνειδητοποιώ ότι μερικοί μπορεί να το αμφισβητήσουν σε ένα δικαστήριο, αλλά η δουλειά μας είναι να κάνουμε ό, τι είναι σωστό, όχι αυτό που είναι εύκολο. Καλούμαστε να είμαστε ισχυροί και θαρραλέοι, και δεν θα υποχωρήσουμε. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή!” Η American Civil Liberties Union απαντά πως η εφαρμοστικότητα του νόμου θα κριθεί στα δικαστήρια.

Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από το Καπιτώλιο κατά την υπογραφή του νομοσχεδίου. Πολλοί από αυτούς έφεραν πλακάτ με συνθήματα εναντίον των αντι-δημοκρατικών και σεξιστικών νόμων. Κάποιες γυναίκες φόρεσαν κόκκινο μανδύα εμπνευσμένο από την δυστοπική σειρά “The Handmaid’s Tale“. Φυσικά, το Hollywood δεν έμεινε αμέτοχο καθώς η πολιτεία αποτελεί τον τόπο όπου γυρίζονται μερικές από τις πιο διάσημες ταινίες και σειρές. Η ταινία της Marvel “Black Panther“, οι σειρές “The Walking Dead” και “Stranger Things” μαζί με άλλες 455 παραγωγές απέφεραν στην περιοχή 2,7 δις δολάρια. Με ένα tweet της, η CEO της Killer Films που γύρισε τις ταινίες “Carol” και “Vox Lux” ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της πολιτείας από τις μελλοντικές παραγωγές της.

Ο Mark Duplass, δημιουργός του Paddleton του Netflix, έγραψε «Μην οργανώνετε την επιχείρησή σας στη Τζόρτζια. Εγώ δεσμεύομαι να μην γυρίσω τίποτα ξανά εκεί μέχρι να αποσυρθεί αυτή η αναδρομική νομοθεσία.” Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Κινηματογραφικών Ταινιών της Αμερικής, που εκπροσωπεί τα πέντε μεγάλα στούντιο κινηματογράφου, ανέφερε σε δήλωση προς το CNN ότι παρακολουθεί τις νομικές προσπάθειες για την απόσυρση του αμφισβητούμενου νόμου. “Η κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή στη Τζόρτζια προσφέρει πάνω από 92.000 θέσεις εργασίας και φέρνει σημαντικά οικονομικά οφέλη στις κοινότητες και τις οικογένειες της πολιτείας”, ανέφερε η δήλωση. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρόμοια νομοθεσία έχει επιχειρηθεί σε άλλα κράτη και έχει αποσυρθεί. “

Τον Μάρτιο, η ηθοποιός Alyssa Milano απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον David Ralston και τον Kemp ενάντια στη νομοθεσία περί αμβλώσεων. Δεκάδες άλλες προσωπικότητες όπως η Amy Schumer, ο Sean Penn, ο Alec Baldwin, ο Don Cheadle, η Rosie O’Donnell, ο Patton Oswalt, η Sarah Silverman και η Mia Farrow υπέγραψαν την επιστολή.