fbpx

Όσα δεν ήξερες για το Bohemian Rhapsody

Τι είδες στην ταινία που δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα;

Εχθές το βράδυ είδα την “Bohemian Rhapsody” σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Σίνγκερ και σενάριο του Άντονι ΜακΚάρτεν που όπως ήδη γνωρίζεις αναφέρεται στο ροκ συγκρότημα των Queen και τον frontman του, Φρέντι Μέρκιουρι, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ράμι Μάλεκ. Η αλήθεια είναι πως το πέρας της ταινίας είναι ευχάριστο και σε αυτό συμβάλουν τόσο τα διαχρονικά τραγούδια του συγκροτήματος που δεν θα σου λείψουν από το φιλμ όσο και η γρήγορη ροή των γεγονότων. Ακριβώς, όμως, αυτή η γρήγορη ροή, ενδεχομένως, να σου στερήσει την δυνατότητα, όχι να καταλάβεις, αλλά τουλάχιστον να προσπαθήσεις να ρίξεις μια κλεφτή ματιά στην ετερόκλιτη και πολυσχιδή προσωπικότητα του Φρέντι Μέρκιουρι παρά την εξαιρετική απόδοση του Ράμι Μάλεκ. Και δεν μιλάω φυσικά για την σκανδαλοθηρία αλλά μια απόπειρα που δεν περιορίζεται στο σεξ, τα ναρκωτικά και τα ξέφρενα πάρτι αλλά στις γενεσιουργές αιτίες τους.

Είναι σημαντικό πως ενώ το “Bohemian Rhapsody” βαθμολογείται με 8,4 από τους σινεφίλ στην πλατφόρμα ταινιών, IMDb, δεν ξεπερνά την βάση με 49 βαθμούς από τους κριτικούς κινηματογράφου στο metacritic.com. Χαρακτηριστικά, ο Tim Robey της “Telegraph” γράφει “Ο τελευταίος βιασμός για τη μεγαλοφυία του Μέρκιουρι, αυτό το τεράστιο, υβριστικό θέαμα σας επιτρέπει να κάνετε μια παραχώρηση στην προβληματική ταινία του: τουλάχιστον συνεχίζει να προσπαθεί μέχρι το τέλος.” ενώ ο Steve Rose της “Guardian” επισημαίνει “Το Bohemian Rhapsody τιμά τον showman Μέρκιουρι αλλά ποτέ δεν ακουμπά πραγματικά τον άνθρωπο Μέρκιουρι.”.  

Τι δεν γνώριζεις, όμως, για την ταινία που ήδη μπορεί να είδες;

Ο Sacha Baron Cohen ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο του Φρέντι Μέρκιουρι, αποχώρησε όμως από την ταινία λόγω των διαφορών που είχε με τα εν ζωή μέλη του συγκροτήματος. Η κύρια διάσταση ήταν οι κωμικοί ρόλοι που είχε ερμηνεύσει ο Cohen στο παρελθόν αλλά και η εμμονή του με τις πιο ιδιόμορφες πλευρές του χαρακτήρα του Μέρκιουρι. Είχε δηλώσει “Υπάρχουν εκπληκτικές ιστορίες για τον Freddie Mercury. Ο τύπος ήταν άγριος. Θέλω να πω ότι έζησε έναν ακραίο τρόπο ζωής. Υπάρχουν ιστορίες που περιγράφουν σερβιτόρους να κουβαλούν δίσκους με κοκαΐνη πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων στα πάρτι του.”.

Ο Ray Foster που υποδύεται ο Mike Myers στην ταινία δεν είναι κάποιο αληθινό πρόσωπο αλλά αναπαριστά όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε το συγκρότημα μέχρι την καταξίωση. Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Ο μουσικός παραγωγός της EMI λέει χαρακτηριστικά πως κανείς δεν θα θέλει να κάνει headbanging με το Bohemian Rhapsody στο αυτοκίνητο του, ατάκα που αποτελεί παραπομπή στην σκηνή από την ταινία “Wayne’s World” όπου ο ίδιος ηθοποιός, ο Mike Myers, κάνει headbanging με το Bohemian Rhapsody μέσαστο αυτοκίνητο του.

Η φωνή που ακούμε να ερμηνεύει τα τραγούδια είναι μια μίξη των φωνών του Φρέντι Μέρκιουρι, του Ράμι Μάλεκ και του καναδού τραγουδιστή Marc Martel. Μάλιστα, για τις ανάγκες των τραγουδιών που ερμηνεύονται σε συναυλιακούς χώρους, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα με τον τίτλο “Put in Bohemian” ώστε φανς των Queen να ερμηνεύσουν τα τραγούδια και να επιλεχθούν οι φωνές εκείνες που θα αναπαραστήσουν τις φωνές του κοινού. Τελικά, στην μίξη ήχου αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν όλα τα ηχητικά κομμάτια δημιουργώντας το αποτέλεσμα που άκουσες ή θα ακούσεις στην ταινία.

Η σκηνή στο Live Aid ήταν η πρώτη που γυρίστηκε, το κοινό ήταν ζωντανό και στις γιγαντοοθόνες, προβάλλεται η συναυλία του ’85 κι όχι η αναπαράσταση της για τις ανάγκες του Bohemian Rhapsody.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μπράιαν Σίνγκερ απολύθηκε δύο βδομάδες πριν το τέλος των γυρισμάτων εξαιτίας της βίαιους και αγενούς συμπεριφοράς του απέναντι στους ηθοποιούς αλλά και της αργοπορείας του στα γυρίσματα. Για την ακρίβεια, ο πρωταγωνιστής Ράμι Μάλεκ κατηγόρησε τον Μπράιαν Σίνγκερ ότι του πέταξε ένα αντικείμενο κατή την διάρκεια των γυρισμάτων.