fbpx

Self-Tan: Πώς θα πετύχεις τέλεια μαυρισμένη επιδερμίδα!

To  self-tan δεν έχει να κάνει μονάχα με λόγους αισθητικής αλλά και με λόγους υγείας.

self tan 400

Μπορεί πριν μερικούς αιώνες, το λευκό δέρμα να ήταν δείγμα αγνότητας που κατείχαν μόνο οι γυναίκες της υψηλής κοινωνίας που δεν έκαναν χειρωνακτικές εργασίες και δεν εξετίθεντο στον ήλιο, όμως σήμερα έχεις κάθε δικαίωμα να επιθυμείς το απόλυτο μαύρισμα. Όπως ήδη γνωρίζεις καλά, δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Ο λόγος που είναι επιθυμητό να ασχοληθείς με τον self-tanning πριν βγεις στην παραλία δεν έχει να κάνει μονάχα με λόγους αισθητικής αλλά και με λόγους υγείας.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ένα ομοιόμορφο μαύρισμα σε κάνει να δείχνεις σέξι και καλύπτει τις μικρές ατέλειες που κάθε γυναίκα εντοπίζει στο σώμα της αλλά το σημαντικότερο πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός πως η έκθεση στις υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες δίχως την κατάλληλη προετοιμασία -ιδίως σ’ ένα κατάλευκο δέρμα- μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για την επιδερμίδα σου. Αυτές είναι όλες οι μέθοδοι και οι τεχνικές με τις οποίες μπορείς να αποκτήσεις το πολυπόθητο μαύρισμα, πριν το πρώτο σου μπάνιο. Πώς επιφέρει το self-tanning το τεχνητό μαύρισμα του δέρματος; Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εφαρμόσω το προϊόν; Είναι ασφαλές για την υγεία μου; Είναι μονάχα μερικά από τα ερωτήματα σου που πρόκειται να απαντηθούν στην συνέχεια.

ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ SELF TANNING

Το DHA ή διαφορετικά εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ δεν αποτελεί κάποιου είδους χρώμα ή βαφή αλλά ένα στοιχείο το οποίο όταν συναντά τα αμινοξέα των νεκρών κυττάρων της επιφάνειας του δέρματος παράγει μία χημική αντίδραση. Η αντίδραση Maillard είναι μια χημική αντίδραση μεταξύ αμινοξέων και αναγωγικών σακχάρων που δίνει χρυσαφί ή καφέ χρώμα και νοστιμίζει το φαγητό. Πήρε το όνομα της από τον Γάλλο χημικό Louis-Camille Maillard, που την εντόπισε για πρώτη φορά το 1912 ενώ εργαζόταν σε θέματα βιολογικής σύνθεσης των πρωτεϊνών. Αυτή η αντίδραση ευθύνεται για την αλλαγή χρώματος στο ψωμί που ζεσταίνεις στην φρυγανιέρα ή την σκούρα απόχρωση του ψημένου κρέατος. Στο ανθρώπινο δέρμα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μελανοϊδινών που προκαλούν το τεχνητό μαύρισμα.

Τα προϊόντα self-tan ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία με έναν απροσδόκητο τρόπο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η ερευνήτρια Eva Wittgenstein της παιδιατρική κλινικής του πανεπιστημίου του Σινσινάτι της πολιτείας του Οχάιο, προσπάθησε να εντοπίσει την συμβολή του DHA στον χαμηλό μεταβολισμό και τις μεταβολικές δυσλειτουργίες ορισμένων παιδιών που δυσκολεύονταν να μετατρέψουν την τροφή σε ενέργεια. Μερικές φορές, τα παιδιά έφτυναν τα σκευάσματα με τον DHA επάνω στα γυμνά χέρια τους και έπειτα από ένα χρονικό διάστημα παρατηρούσαν σκούρα στίγματα στα σημεία που είχε ακουμπήσει το οξύ. Η ερευνήτρια δεν έχασε την ευκαιρία και έκανε τις απαραίτητες δοκιμές στον δέρμα της επιβεβαιώνοντας τα θεαματικά αποτελέσματα. Λίγα χρόνια έπειτα, την δεκαετία του 1960, η επιστημονική ανακάλυψη πως η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση, έκανε τα προϊόντα self-tan ανάρπαστα παγκοσμίως.

Διάβασε την συνέχεια του άρθρου στο  blog του ishoponline.gr.