fbpx

Η μικρογραφία της Κίνας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την κινεζική πρωτοχρονιά.

Με αφορμή την υποδοχή της χρονιάς του πιθήκου, επισκεφθήκαμε την «China Town» της Θεσσαλονίκης, γνωρίσαμε τον κινεζικό πολιτισμό, δοκιμάσαμε ασιατικές γεύσεις και συζητήσαμε με τους κινέζους καταστηματάρχες οι οποίοι διηγήθηκαν την αληθινή τους ιστορία σε ένα ταξίδι από την ανατολή στην δύση. Η «China Town» της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην περιοχή κάτω από την οδό Μοναστηρίου, κυρίως επί της οδού Αισώπου. Στην περιοχή στεγάζονται πάνω από 150 καταστήματα και περισσότεροι από 2.000  Κινέζοι οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στην πόλη από το 2002.

Η σύζυγος του προέδρου της νεοσύστατης Ένωσης Κινέζων Ελλάδος, κυρία Wan Li, εξομολογείται ότι προσωπικά προβλήματα την οδήγησαν στην χώρα μας όπου η ζωή είναι πιο ήσυχη και οι κάτοικοι φιλικοί και όμορφοι αν και η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τα έσοδα της οικογένειας της. Όπως αναφέρει, εκτιμούν την στήριξη του δήμου και χαίρονται για την σημαντική βοήθεια που τους προσφέρει. Ο κύριος Πέτρος Λεκάκης, αντιδήμαρχος ανάπτυξης, δηλώνει πως ένα μεγάλο κονδύλι δόθηκε από τον δήμο για την ανάπλαση της περιοχής που θεωρούταν υποβαθμισμένη, ενώ χαρακτηρίζει τους κινέζους εμπόρους φιλήσυχους και εργατικούς. Στον δήμο Θεσσαλονίκης οραματίζονται μια China Town ανάλογη των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η νεαρή Luisa, η οποία διατηρεί το κατάστημα «Shen Zhou» επί της Αισώπου, διηγείται την δική της ιστορία. Μεγαλωμένη στην Κίνα, ήρθε στην Ελλάδα με τους γονείς της και την μικρή της αδελφή έπειτα από παραίνεση συγγενών της που ζούσαν ήδη εδώ. Παρότι η κρίση βαθαίνει και τα πράγματα είναι δυσκολότερα σε σύγκριση με ορισμένες περιοχές της Κίνας, δεν μετανιώνει για την επιλογή της καθώς θεωρεί τους Έλληνες καλούς ανθρώπους και παραδέχεται πως λατρεύει να μαγειρεύει αλλά και να γεύεται την ελληνική κουζίνα.

Ορισμένοι κινέζοι καταστηματάρχες, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μας εκμυστηρεύτηκαν πως ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές, λάτρεψαν τον ήλιο και τα νησιά και έκτοτε έγιναν μόνιμοι κάτοικοι. Άλλοι, πάλι, μας πληροφόρησαν ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα τους ώθησαν στην μετανάστευση αν και τα τελευταία δύο χρόνια στην πατρίδα τους γίνεται σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους, ιδίως με την κατασκευή πάρκων και τεχνητών δασών.

Η κινέζικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης μοιάζει να έχει αφομοιώσει τον δυτικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα διατηρώντας εκείνες τις ασιατικές πινελιές που την καθιστούν ξεχωριστή. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από το γιορτινό πέπλο της κινεζικής πρωτοχρονιάς, η China Town της Θεσσαλονίκης, όπως κάθε πόλη και κοινότητα, κρύβει τα δικά της μυστικά. Ορισμένοι ντόπιοι χαρακτηρίζουν την κινεζική κοινότητα κλειστή και ιδιαιτέρως εσωστρεφή. Από την άλλη πλευρά,  μία καταστηματάρχης περιέγραψε επιθετικές συμπεριφορές των πελατών όταν δεν πετυχαίνουν την τιμή χονδρικής που επιθυμούν ενώ τόνισε πως πολλά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης πωλούν σε δυσθεώρητες τιμές εμπορεύματα που προμηθεύονται από την κινεζική παροικία. Αν μη τι άλλο, ενόψει της κινέζικης πρωτοχρονιάς, τα μέλη της κοινότητας άνοιξαν τις πόρτες τους στους Θεσσαλονικείς αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξωστρέφεια και την φιλοξενία τους δηλώνοντας πως η China Town της Θεσσαλονίκης αποτελεί κομμάτι του ξεχωριστού ψηφιδωτού της πόλης. Άλλωστε, η πολυχρωμία, ο πλουραλισμός και η πανσπερμία της Θεσσαλονίκης είναι τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα κοσμοπολίτικο έργο τέχνης.

 Φωτογραφίες: Σωτήρης Μαδίτσης

(Όπως δημοσιεύτηκε στο 14ο τεύχος του Down Town Magazine)